Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/drupal/public_html/includes/menu.inc).

Uitzenden via internet

Op deze pagina vindt u meer informatie over de mogelijkheden van het uitzenden via internet en wil ik u stap voor stap uitleggen hoe u een eigen internetzender kunt opzetten zodat u uw muziek of kerkdienst via het internet kunt uitzenden.


Spring naar de links en downloads onder aan deze pagina

Op internet komt u tegenwoordig een groot aantal internetradio-stationstegen. Sowieso hebben alle grote radiostations met een FM-frequentie ook een internetstream. Er zijn echter ook veel hobbyisten die door middel van eigen audioapparatuur zelf radio maken, kleinschalig dus.


Hoe ben ik in aanraking gekomen met internetradio?

Ik ben altijd al bezig geweest met muziek en uitzenden, vroeger maakte ik al radio op mijn eigen manier. Ik sloot mijn cassetterecorder aan op mijn 'zendbakkie' en draaide dan mijn eigen muziek. Later werd dat al wat serieuzer toen ik een mengpaneeltje kreeg. Het was een oud beestje maar ik kon er mijn hobby wel mee uitvoeren. Met behulp van een oude microfoon, cassettespeler en toen pas aangeschafte MD-speler draaide ik wat muziek door elkaar.
In 2003 waren er een paar vrienden die (met mij) wel wat radio-ambities hadden. Daarom besloten we met z'n allen een radiostation op te richten onder de naam Familieradio. Iedereen kon zijn/haar eigen favoriete muziek via het web uitzenden. In 2004 ben ik vanwege gebrek aan tijd met dit project gestopt.


Kerktelefoon via internet

Sinds begin 2006 is het oude systeem voor kerktelefoon (via KPN) vervallen. Veel kerken gingen op zoek naar een passend alternatief. Vrijwel alle kerken zijn inmiddels overgestapt op een ander alternatief, namelijk kerktelefoon via internet. Binnen onze kerkelijke gemeente ben ik betrokken geweest bij de overstap naar een nieuw kerktelefoonsysteem en ik houd me nog steeds bezig met technische zaken op dit gebied. Ik hoop dat mijn opgedane ervaring middels deze pagina bij kan dragen aan een keuze (van kerken) voor dit passende en goed bruikbare alternatief.`
Onderstaand leg ik uit hoe u uw eigen internetzender kunt opzetten.[>

De mogelijkheden

Het uitzenden van muziek via internet kan op 2 manieren: Softwarematig (met een DJ-programma) of met meerdere vensters van (de muziekspeler) Winamp, en hardwarematig door middel van een mengpaneel, microfoon, computer met muziek en eventueel een paar CD-spelers of andere apparaten. Voor mensen die kerktelefoon via het internet aan willen bieden moet dit uiteraard hardwarematig waarbij het signaal vanuit de kerk-installatie moet worden doorgestuurd naar een internetzender.
Softwarematig radio maken kan maar is niet per definitie de beste oplossing. Met een mengpaneel heeft u namelijk veel meer zelf in de hand. Het softwarematig uitzenden is echter aanzienlijk goedkoper, omdat alleen een computermicrofoon en DJ-programma nodig zijn om muziek en spraak te combineren. E.e.a. hangt dus af van enkele factoren, namelijk het doel en het beschikbare budget. Ik beschrijf hier de basisbeginselen en zal ook uitleggen hoe u kunt kiezen tussen softwarematig en hardwarematig uitzenden.

Een veel gebruikt programma om uit te zenden via internet is Winamp. Bij Winamp kunt u speciale plug-ins downloaden om uw muziek uit te zenden. Mensen die graag softwarematig willen uitzenden moeten sowieso kiezen voor Winamp in combinatie met de Shoutcast-plug-in.
Naast Winamp is er nog een ander programma om uit te zenden, dit programma biedt echter alleen ondersteuning op het gebied van hardwarematig uitzenden, het programma SimpleCast. Dit programma is met name geschikt voor mensen die gebruik maken van een mengtafel of kerken die kerktelefoon via internet aan willen bieden.

Vervolgens ontstaat een nieuwe vraag: Via welke weg wilt u uitzenden? Wilt u uitzenden vanaf uw eigen ip-adres dan is het ook noodzakelijk om een eigen server op te zetten. De 2 meest gebruikte servers zijn Shoutcast en Icecast, ik richt me in deze handleiding alleen op de Shoutcast-server omdat deze erg gemakkelijk te configureren is. Icecast biedt in veel gevallen erg uitgebreide mogelijkheden en draait erg stabiel onder Linux. Op het internet is genoeg informatie te vinden om zelfstandig een Icecast-server op te zetten.


Server-instellingen

We beginnen eerst met het instellen van de server. Als u de Shoutcast-server gaat installeren kunt u kiezen tussen 2 servers, de Console server en de Gui server. Selecteer hier de Gui server. Verder wijst de installatie zich vanzelf.
U moet nu de server klaarmaken voor gebruik. In het startmenu vindt u een snelkoppeling genaamd Shoutcast Dnas. Kies in dat menu voor edit Shoutcast configuration. U komt nu in een configuratiebestand waarin u een aantal zaken moet wijzigen. Bij elk item staat een beschrijving, onder die beschrijving kunt u de waarde veranderen.
Allereerst vindt u de optie Max Users. Bijna alle ADSL-verbindingen hebben wel een upstream van minimaal 1 mbit of hoger, waardoor met een geringe kwaliteit gemakkelijk 10 luisteraars gebruik kunnen maken van uw server. E.e.a. hangt dus af van de bandbreedte van uw ADSL-verbinding en aan de kwaliteitseis (geluidskwaliteit). U kunt deze waarde altijd nog naar wens aanpassen.
Vervolgens vindt u de optie Password. U moet daar verplicht iets invullen, het gaat namelijk om het wachtwoord waarmee u wilt inloggen op de server.
Verder vindt u de optie Port Base. Bij Shoutcast is de standaard poort altijd poort 8000, de reservepoort is 8001. Dit kunt u dus laten staan. Verder kunt u in dit bestand bijvoorbeeld de naam van de server nog wijzigen, maar de bovengenoemde instellingen zijn in principe voldoende om de server te laten functioneren.


Poorten open zetten

Na de configuratie van de server is het van belang dat u de juiste poorten open zet, namelijk poort 8000 en 8001. Raadpleeg de handleiding van uw router en zoek daarbij naar het wijzigen van de NAT / NAPT-instellingen. De poorten moet u zien als een soort deurtjes waardoor internet-verkeer naar binnen of naar buiten kan.
Let op: Het open zetten van poorten kan risico's met zich meebrengen. Raadpleeg dus altijd de handleiding van uw router.

Na het open zetten van de poorten zijn we zo ver dat anderen eventueel gebruik van uw server kunnen gaan maken, maar in dit geval willen we dat dus zelf doen. u moet daarom eerst de shoutcast-plug-in installeren. De installatie wijst zich eigenlijk wel vanzelf.


Het instellen van de plug-in

Na het installeren van de plug-in moet deze ingesteld worden. Dit doet u door eerst naar Winamp te gaan en dan control+P (Preferences) te kiezen. In het Preferences menu zoekt u naar plug-ins en dan naar DSP. Daar staat als het goed is in de lijst ook de Shoutcast-plug-in. Als u die selecteert opent er waarschijnlijk een menu waarin u verschillende dingen kunt wijzigen. Opent u dit menu niet, druk dan op sluiten en kies dan op de taakbalk voor het Shoutcast-icoon.
In het plug-in-menu kiest u de eerste optie, de Shoutcast server selection. Daar moet u in het eerste veld het ip-adres van de server invullen. Dit is alleen nodig als u op de server van een andere persoon wilt uitzenden, bij u is dat dus niet nodig. Standaard staat er de tekst localhost. Staat dat localhost er nog niet dan dient u dit in te vullen. Het tweede veld is de poort. Hier moet u 8000 invullen, standaard staat dit er al. Het derde veld is het veld Password, daar kunt u het wachtwoord invullen dat u in het bestand van de server opgegeven hebt. De overige velden hebben te maken met de titel van uw uitzending, en het adres waar mensen meer informatie over uw uitzending kunnen vinden. Niet alles is verplicht.
Na het invullen van de gegevens klikt u op OK en gaat u naar de volgende optie, waar u de kwaliteit van de stream in kunt stellen. We kozen in het serverbestand voor 10 gebruikers. De kwaliteit van de stream hangt af van de bandbreedte van uw internetverbinding. U kunt zelf verschillende formaten testen om het gewenste kwaliteitsniveau te bereiken. Na het kiezen van het gewenste formaat klikt u op ok. Nu is de plug-in klaar voor gebruik, en door op connect te klikken zou uw stream via het internet uitgezonden moeten worden.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is het kiezen voor het uitzenden via de line-ingang van uw geluidskaart of via een DJ-programma, hardwarematig of softwarematig dus. Dit kan door naar Winamp te gaan, weer het menu Preferences te kiezen (Control+P) en weer naar DSP-plug-ins te gaan. Zorg dat de Shoutcast-plug-in geselecteerd staat en klik dan op configure. Wilt u hardwarematig uitzenden, vink dan de optie Advanced Recording aan en selecteer line-in. Wilt u uitzenden via verschillende vensters van Winamp, vink dan de optie What U Hear (of Stereo Mix) aan bij uw opnameregeling (Windows Volumeregeling) en selecteert u dit in plaats van line-in (bij de plug-in). Als u wilt uitzenden via een DJ-programma dan moet deze optie uit staan. Verder kunt u nog instellen dat al uw uitzendingen opgenomen worden. U bent nu klaar om uit te gaan zenden.


Starten

U schakelt nu de Shoutcast-server in en u klikt weer op het Shoutcast-icoontje in de taakbalk. Let op: Zorg dat Winamp open staat want als Winamp niet open staat komt er ook geen icoontje in de taakbalk! Als u nu op Connect klikt wordt de stream verbonden. Vanaf dat moment kunt u starten. U kunt mensen naar uw uitzendingen laten luisteren door ze uw ip-adres te geven en er :8000 achter te zetten. In Winamp klikt u op Open Location (control+L) en typt daar in: UwIp:8000 en de stream wordt geopend. Wilt u luisteren via uw browser, typ dan in de adresbalk: http://UwIp:8000/listen.pls en er verschijnt een venster van Winamp. Met UwIp bedoel ik uiteraard uw eigen ip-adres. Ook kunt u, als u een eigen domein of web-adres hebt, een Winamp playlist maken met als enige item uw ip-adres. Als u de playlist opslaat onder de naam listen.pls en u zet dit bestandje in de hoofdmap van uw web-ruimte kunnen de mensen luisteren door in Winamp in te voeren:
www.uwdomein.com/listen.pls.


Kerktelefoon

Bovenstaande procedure is voor mensen die kerktelefoon of kerkradio aan willen bieden erg omslachtig en instabiel. Ik adviseer hen dan ook om simple Cast te gebruiken. Na deze handleiding wijst het instellen van simple Cast zich eigenlijk vanzelf. Hierin komen namelijk praktisch dezelfde parameters aan bod. Het grote voordeel van SimpleCast is dat u verschillende streams in kunt stellen, bijvoorbeeld 1 voor lage kwaliteit (luisteraars in het buitenland) en 1 voor hoge kwaliteit (voor het doorzetten van een stream naar een verpleeghuis of rouwcentrum). Veel kerken maken overigens gebruik van een externe streamer, een apparaat wat rechtstreeks wordt aangesloten op de kerk-installatie en dus zelfstandig uit kan zenden naar een server op internet. Zeker voor kerktelefoon via internet is het wenselijk gebruik te maken van een externe server, niet alleen om kwaliteit en stabiliteit te kunnen waarborgen, maar ook met het oog op beschikbare bandbreedte.


Nieuwe ontwikkelingen

De tijd staat ook op het gebied van streaming niet stil. Het mp3-formaat raakt steeds meer uit de mode, en andere formaten als OGG, AAC en FLAC komen hiervoor in de plaats. Een andere, interessante ontwikkeling is het streamen vanaf een mobiele telefoon. Begin 2012 kwam ik op het idee om, als ik een kerkdienst moest begeleiden in het plaatselijke rouwcentrum, een mobiele streamer in te zetten zodat mijn vrouw thuis toch mee zou kunnen luisteren. Een zeer handig programmatje (Koalasan) bleek voor de iPhone beschikbaar te zijn. Het instellen was een fluitje van een cent, en sinds die tijd zet ik mijn iPhone in als internetzender. Het programma maakt gebruik van de 3G-verbinding, en gebruikt de interne microfoon van de iPhone als geluidsbron (dit signaal is dus mono). Er zijn tegenwoordig echter voldoende gadgets (zoals geluidskaarten / mobiele microfoons) voor iPhone en iPad waarmee het zelfs mogelijk is een complete mengtafel op uw Apple-product aan te sluiten. Een programma om ook video te streamen heb ik overigens nog niet gevonden.


Afsluiting

Uiteraard is dit geen offici쭥 handleiding, ik ben slechts een enthousiaste hobbyist. Echter, mocht u naar aanleiding van dit verhaal nog met technische vragen lopen: schroom niet om me een mailtje te sturen. Ik adviseer regelmatig kerken en instellingen m.b.t. het toepassen van kerktelefoon- / geluidssystemen.